tisdag 18 september 2012

Höstmusik del 2

I första delen gav jag ett tips på en bortglömd svensk singer/songwriterinsats och denna gången är min plan att ge ett tips på något som passar att dricka sig full till. 

Warren Zevons ”the factory” är perfekt för ändamålet. Lite arbetarromantik, svängigt rockkomp och en fotbollskörsrefräng som sitter som ett slag i magen. ”yes, sir/ no, sir/ yes, sir/ WHAT?!?”.

Jag har dålig koll på vad ungdomarna lyssnar på nuförtiden men jag tror att det inte spelas så mycket Warren på ungdomsfesterna nuförtiden (om någonsin). Han verkar alltid gillat att göra det svårt för sig. Inte som Cpt. Beefheart men ändå. Zevons låtar är alltid lite för smarta men ofta på ett dumt sätt. Lite för välproducerade men oftast på ett svängigt sätt. Det tilltalar alla men på samma gång ingen. Men det är i de allra flesta fall välgjort och lyssningsvärt vilket man inte kan säga om så speciellt många.




En annan grupp som jag personligen brukar återkomma till varje höst är The Revelators. Nu finns det minst hundra band som heter/har hetat Revealators så det är lätt att blanda ihop. Mina Revelators är från Missouri, USA och spelar rockmusik och ska enligt legenden planerat sina turnéer runt skördesäsongerna.  Skramlig festmusik är bara förnamnet. 

Perfekt för att få ur sig lite höstaggressioner.




måndag 17 september 2012

Höstmusik del 1

...eller "den minst fräcka musiken just nu". 

Hösten är den perfekta tiden för motsättningar inom musik. Jag vill ha både den skrikigaste, smutsrocken och de sköraste singer/songwritermelodierna. Min misstanke är att det beror på att sommarens småfull-hela-tidenstämmning övergår till en mer helgfyllatillvaro. Smutsig rock är för festen, att hytta med näven och skrika med i. Singer/songwriterlåtarna är för bakisångestsöndagarna i sängen och under promenaderna när man ännu en gång lovat sig att börja leva lite nyttigare. Att sluta ta sönder sig själv.

Mycket av den bra Svenska Sing/Song är musik som man växer in i. Jag var 28 innan jag kunde förstå mig på Eldkvarn, och ett par år över 30 innan jag fattade Totta Näslunds storhet (och där har jag ännu en skräckblandad förtjusning över en del rim). En artist som jag misstänker kommer att spelas mycket här i höst är Magnus Johnsson. Norrköpingssonen som mest är känd för sin ”vakna nu Anneli” men som också är ansvarig för ett par av dom finaste svenska Sing/Song-insatserna jag upptäckt på flera år. Då har jag ändå haft en svaghet för ”vakna nu anneli” under många år. Det blev till exempel en stor munterhet i vänskapskretsen när jag hade med den på min ”50 bästa låtarna någonsin”-lista. Men även om den listan ändrats en stor del och jag kanske skulle vilja byta ut hälften av låtarna idag så skulle den vara kvar.

Lyssna på ”Den där stan jag växte upp i” från skivan ”Simplistico” (verkligen dålig skivtitel…). En historia som jag misstänker slår an en sträng hos alla oss som växt upp i en småstad och känt sig tvungen att fly. Enklaste formen av gitarr och röstproduktion. Kanske är det därför jag har lättare för den än mycket annat han gjort. Magnus har lite väl stor förkärlek för vad som bäst skulle kunna beskrivas som cirkusmusik i en hel del av sina arrangemang.
Det vinner ingen på.

Magnus Johansson – Den Där Stan Jag Växte Upp I