lördag 7 januari 2012

H.E.L.P. Is On The Way

Såhär i nyårslöftestider tycker jag att det är på sin plats med ett inlägg som förenar huvudämnet popmusik, med ett ämne som vi kanske inte kommer återkomma till så ofta - hälsokost.

Brian Wilsons intresse för örter och växter var inte begränsat till bara peruansk marchpulver och jazztobak. Hans något paradoxala intresse för hälsosamt leverne var i början av 70-talet så stort att han startade och drev en egen hälsokostbutik - The Radiant Radish. Butiken blev inte så långlivad - surprise, surprise.

Brian Wilson i sin butik




Men Brian gjorde ett försök att marknadsföra sin butik, och predika om sin livsstil med hjälp av Beach Boys genomslags kraft i låten H.E.L.P. Is On The Way som Brian Wilson skrev och Beach Boys spelade in 1970.




Akronymen H.E.L.P var (om Internet inte ljuger) en Los Angeles-restaurang som serverade biodynamisk mat och som upperbarligen Brian Wilson uppskattade mycket - "H.E.L.P. has got the best food in Town".



Låten kunde ha hamnat på Beach Boys skiva Surf's Up, men så blev det inte. kanske var det kombinationen skamlös reklam för H.E.L.P. och den egna affärsrörelse, i kombination med en text med rader som "Doughy lumps, stomach pumps, enemas too - That's what you get when you eat that way". Kanske blev det för mycket för både skivbolaget och de andra i bandet.

Låten släpptes till sist officiellt 93 på samlingsskivan Good Vibrations.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar